Welcome To Bella's Blog . Be nice please
Follow Me | Homie
Saranghae Youu

Cara Buat HEADER TRANSPARENT Untuk Blog
Saturday, December 3, 2011 | 2:46 AM | 0 Cute

Assalamualaikum
Ramai jugak yang tanya , macam mana nak buat header transparent macam bella . kalau korang letak gambar , mesi gambar korang tak center kan , kenapa eh ? ahaa , sebab korang punya width : 380 and template korang width 800 . yeke ? macam mana nak ngam ! haaa , bab tuh korang kenalah adjust sendiri ek ? hekhek ;]

now , bella nak buat tutors cara nak buat header transparent dengan menggunakan photoshop jea . kalau korang takde photoshop , korang boleh download kat sini --> Adobe Photoshop CS3 . kalau tak boleh download kat situ , korang search lah kat google . bila dah ada photoshop , barulah kita boleh buat header sendiri . bila dah pandai tuh , korang akan rasa bangga kan ? hihihi ;D okayh , lets follow step by step . 

1) Bukak photoshop korang .


2) nanti dia akan show macam ni .

3) Then , korang pergi dekat bahagian atas tuh , File > Open . korang carik lah gambar apa yang korang suk okayh ? 


4) macam bella , bella choose gambar ni untuk letak kat header .


5) dekat bahagian kiri pulak , ada banyak simbol kan ? korang select symbol macam gambar dekat atas ni . gambar pemadam tau . jangan salah tengok , nanti lain jadinyaa . :)


6) gambar yang korang open tadi tuh , korang start lah padam dekat bahagian yang korang taknak . macam bella , bella padam sekeliling badan gambar tersebut .


7) bila dah siap edit gambar korang tadi , korang pergi kat File > New


8) nanti dia ada keluar macam gambar kat atas kan ? width and height . korang jugak boleh edit berapa2 yang korang nak . tapi yang penting , pastikan width and height dia sama dengan template korang tau . then , click ok . macam mana nak tau lebar korang ? hmmm , biasanya lebar template dalam 760 kowtt . agaknyaa . :)

9) gambar yang korang edit tadi kan , tekan ctrl + c . Then , dekat bahagian new yang baru sahaja korang buat sizenyaa width : 760 and height : 400 tuh , pergi kat situ . and , dekat keyboard , tekan ctrl + v untuk pastekan gambar korang tadi . ahha , jelas tak ? kalau tak paham , tanya tau . 

10) kalau gambar korang tuh besar sangat kan , korang tekan CTRL + T untuk resize . 


11) bila korang dah resize , barulah jadi macam ni kan ? 


12) lepas semua dah siap , korang mesti nak tulis pape dekat header korang kan . so , korang tekan simbol T macam kat gambar atas tuh . 


13) gambar kat atas ni , pandai2 lah korang adjust sendiri tau . ikut suka you laa . hiho ;)


14) bila dah puas hati dengan header korang , gi kat bahagian atas . File > Save As . korang kena make sure yang format tuh korang punya PNG  macam kat atas . Then , save . 




yay ! dah siap pun .  Tadaaaa . hasilnyaa ;'(
p/s : ada sape2 nak header percuma tak ? bagitau dekat fb page bella ek ? Mood : baik hati ni . hikhik ;D

♥ Old ♥ | $♥ New ♥
Da Princess

Assalamualaikum , congrats because you were step in this blog . Leave your footprints on my chatbox . Thanks for visiting babe :)
Status :
You're mine, mine, mine! Hahaha. Thanks awakk <3

: The queen of the blog is Bella
: Sunshine
: View with Google Chrome.
: Meet me at :-
Instagram | Facebook


Story Of My Life


Voice Out

No haters and anons ♥
Respect must be
Think before you write
No rapping , spamming or childish act
Your word is represent your actual behavior
Pls leave your correct URL Blog


Credit